Per què començar una psicoteràpia?

Els estudis mostren que el 80% de les persones que recorren a psicoteràpia obtenen beneficis clars en la seva vida. Els objectius de la psicoteràpia són portar una vida més feliç, saludable i productiva.

Psicoterapia Barcelona

Què és la psicoteràpia?

​La psicoteràpia és un recurs específic en l’àmbit de la salut mental per ajudar-te a superar moments difícils: crisis personals que es poden manifestar amb baixa autoestima i conductes perjudicials per a un mateix, problemes de parella o separacions especialment doloroses, estats d’ansietat o depressió, obsessions i fòbies que et paralitzen.

És possible que les manifestacions psicològiques rebin un diagnòstic concret (per exemple depressió, ansietat, trastorn obsessiu compulsiu, alimentari, etc) o que representin dificultats de la vida. En ambdues situacions provoquen sofriment psicològic i impedeixen portar una vida feliç.

La psicoteràpia ens ajuda a entendre el que ens passa i tenir una altra perspectiva sobre els nostres problemes, trobar noves maneres de gestionar les dificultats de la vida, més adaptades, descobrir i activar les nostres fortaleses així com els mecanismes psicològics saludables necessaris per superar les adversitats.

Psicoterapia Barcelona

Quan es recomana una psicoteràpia?


Pots beneficiar-te de la psicoteràpia tant si tens un trastorn ben definit, com si estàs travessant un moment puntual difícil, com per exemple la mort d’un ser estimat, un canvi de treball, un divorci, etc.

En el següent llistat trobaràs els estats en els quals és altament recomanable començar una psicoteràpia:

 • Malestar o sofriment psicològic.
 • Tristesa, pèrdua de la il·lusió i de la capacitat per gaudir de les petites coses que componen la vida.
 • Falta de confiança en tu mateix, autocrítica negativa la majoria del temps i la incapacitat per identificar els aspectes positius en la pròpia persona.
 • Estats d’ansietat intensa que t’impedeixen sortir de casa, relacionar-te amb els altres, viatjar o desenvolupar altres activitats quotidianes.
 • Pensaments obsessius sobre malalties o altres desgràcies que et podrien ocórrer a tu o als teus propers.
 • Conductes estranyes o repetitives que necessites realitzar en situacions determinades per controlar la teva ansietat.
 • Pateixes símptomes somàtics gastro-intestinals, digestius, cardiovasculars, insomni o migranyes, sense una causa orgànica.
 • Tens una valoració negativa de la pròpia imatge corporal, no et pots mirar en el mirall i estàs obsessionat/da pel pes. Fas fartaneres amb freqüència i posteriorment et sents culpable i avergonyit/da.
 • El tabac, l’alcohol o altres drogues estan perjudicant la teva salut, et costa cada vegada més moderar el consum i un dia sense consumir et sembla impossible de portar.
 • Últimament has notat canvis en el teu estat d’ànim, estàs irritable i qualsevol contratemps es transforma en una discussió. Tens conflictes freqüents, en l’àmbit familiar o al treball.

Funciona la psicoteràpia?

Els estudis mostren que:

  • Els efectes generals de la psicoteràpia són significatius i elevats en la majoria dels trastorns.
  • Els efectes de la psicoteràpia superen o són comparables a l’efecte dels fàrmacs.
  • A curt termini la psicoteràpia té efectes comparables als fàrmacs, però a llarg termini és superior perquè determina canvis duradors i proporciona noves eines per afrontar les dificultats de la vida.
  • La majoria dels pacients que pateixen depressió o ansietat recuperen el nivell de funcionament adequat en un període breu de tractament.
  • Els beneficis de la psicoteràpia no només perduren sinó que s’amplien després de finalitzar el tractament, atès que el pacient aprèn a gestionar millor les seves dificultats.
Sesión Psicoterapia

Què passa dins d’una psicoteràpia?


La psicoteràpia es basa en una relació de col·laboració entre tu i el psicòleg, de manera que treballant junts puguis trobar la solució a les teves dificultats.

Dins de la teràpia el diàleg, en un clima de suport i acceptació, és fonamental, els psicòlegs utilitzem mètodes i tècniques específiques, comprovades científicament per avaluar els problemes i proposar un tractament individualitzat, adaptat a cada persona. Fem de guia en el camí tortuós amb les dificultats psicològiques i t’oferim noves perspectives o estratègies d’actuació.
De vegades podem identificar patrons de pensament disfuncionals o bloquejos emocionals i fem un treball específic per aconseguir els objectius establerts. Entre sessions, prescrivim comportaments o tasques. D’aquesta manera aplicaràs noves destreses en la teva vida personal i comprovaràs si funcionen.

En finalitzar el tractament hauràs solucionat els teus problemes però també hauràs après noves habilitats per afrontar amb èxit situacions de vida i problemes en el futur.

És important saber que hi ha certs mites sobre la psicoteràpia:

 • Si tens un amic amb qui parlar no necessites anar a psicoteràpia.
  El psicòleg està format per tenir una posició neutra, objectiva i imparcial. Està entrenat per fer una avaluació detallada dels problemes psicològics i de les característiques de personalitat del pacient, posar un diagnòstic i proposar un pla de tractament adequat. Sap estructurar bé la sessió, proposar reflexions significatives que provoquin canvis de perspectiva o de patrons de pensaments. Els mètodes emprats són eficients i tenen un suport científic. És suficient acudir a una sessió de psicoteràpia per comprovar que el diàleg amb el psicòleg és molt diferent d’un diàleg amb un amic benintencionat i condueix a efectes diferents.
 • En les sessions de psicoteràpia ho passes malament.
  Un dels indicis que la psicoteràpia té bones bases per funcionar és que et trobis a gust amb el teu psicòleg i que el clima sigui de suport, acceptació i comprensió. La majoria de les vegades sortiràs de la sessió amb més energia, confiança en els teus propis recursos i noves habilitats. En la psicoteràpia pots necessitar connectar amb emocions o episodis dolorosos, però al final et sentiràs alleujat/da i amb la capacitat de gestionar millor aquestes emocions.